trött

kroppen är fortfarande seg, ska snart gå ut och ge hästarna lunch och hämta in lite ved. tycker de är kallt här idag! hade helst legat och myst såhär, som vild o vågad's vilja (aka mischka) och vild o vågad's hades (aka diesel)

Drag

Upptäckte att jag hade fått ett otroligt trevligt mail från Lotta nu under helgen. dels med fina bilder, en dragfilm från helgen med båda Zona och Leia och en "instruktionsfilm" om drag, som Zona medverkade i! gryt kul att se.

Tyvär muppar blogg.se för mig idag så kan inte bläddra in den, men se den mer än gärna här: http://www.youtube.com/watch?v=wc4FBhZESvE&feature=player_embedded

och dragträningen från helgen med lottas fantastiska tvåspann: http://www.youtube.com/watch?v=oLfymNqqKwo

då filmerna inte vill visa sig här får jag väl även bjuda på de vackra bilderna jag fick!

hemma.. äntligen hemma!

och oj så tomt de är!

6 vovvar och 5 hästar hemma.. känns riktigt riktigt tomt! Veckan har varit helt sjukt stressig, men nu är de över!

I onsdags flyttade vi ut Triss till marica, hon fick stå på box där, vi hämtade hem Likör och körde Tingeling till hennes foderhem ca 2 mil hemifrån (fick rapport om att de ridit henne igår och att de gått jättebra!)

I torsdags la jag en heldag hos marica, hjälpte henne flyttstäda hennes mammas hus, var hos hästarna och bara tog de lugnt. man behöver sånna dagar med sina vänner!

I fredags lekte jag med emma på förmiddagen, vi var i stan en runda och fixade lite. sen kom michaela. Först red hon Befana, de såg så sjukt bra ut! hon samlade upp henne så väl och hade kontroll! inte alla ungar på 25 kg som klarar av en galning till ponny! sen blev de en barbacka tur på zeb i snön och sist men inte minst en tur på likör. sen bar de av för månadshandling i stora staden med gubben.

I lördags flyttade världen underbaraste D till nytt hem. Känns riktigt bra! tror han kommer få de jättefint! Sanne och marica kom och hjälpte oss lasta bacardi, sen bar de av till malmö för att lämna över henne till Nicole. min underbara underbar ponny! de va tung, men kändes bra. bacardi lastades på en halvtimme och var lugn när vi väl var framme. hon verkade trivas så fint<3 väl hemma sov jag hos marica.

igår packade vi in Triss i släpet och hundarna i bilen jag och Mica sen bar de av uppåt, mkt uppåt! Vi var en bit ovanför stockholm (Bro, upplands-bro) och lämnade av den lilla pärlan. hon kom in fint i flocken och de såg riktigt bra ut! sen åkte vi för att hämta ett sto till Mica och sen rullade vi hemåt.

mkt åkande har de blivigt! ca 170 mil. men nu är de klart. i dagsläget finns som sagt 5 hästar (Befana, Likör, Pålle Roll, Laban och Zeb) hemma och 6 hundar. känns tomt, men skönt! mer tid på varje individ och kanske, bara kanske lite mer tid till mig själv.

Zid, Zebs son. ej längre till salu, köpt av stuteri Miica


Befana

Några bilder på Befana och Michaela, de arbetade i alla gångarter men tyvär blev de för mörkt för att fota på slutet, bilderna blev tråkigt mörka, men här kommer ett par iaf.

Zeb

Idag har Michaela varit här och ridit, hon red Zeb, Laban och Befana. Här kommer bilderna på zeb!


pjuh!

Dagen rivstartade för min del vid 8, då skulle vovvarna ut och hästarna skulle ha frukost! full fart. vd halv 10 väckte jag gubben och vi begav oss till alvesta för att besikta duke. Han tyckte de var spännande när någon kände och klämde på honom, ibland smög han in en puss när han trodde att veterinären inte såg. Allt UA förutom lätt tandsten, känns bra de iaf! Nu är han flyttredo.

Sen var de dags för möte med min lärare om examensarbetet, klurade ut de lite snabbt på vägen till skolan så nu har jag ett problem och en frågeställning, blir eventuellt ett par frågeställningar tilll med tiden. nu ska de bara forumleras på ett bra sätt! känns bra att ha kommit igång iaf! så slipper jag ha ångest över de;)

Nu har jag precis fått i mig frukost två mackor och en jäkla massa godis. hemmakväll är ju bara helt underbart! strax ska jag gå ut och börja göra i ordning Laban, vid halv 2 kommer ann och michaela hit, vi ska fota till kommande artikel i hästfocus. bara att hålla tummarna för att Laban sköter sig! full fart

Min dag, min lycka!

min dag började väldigt stilla, kändes som att jag inte orkade med hälften av vad jag skulle göra, och jag ha inte gjort hälften heller!

efter alla hade fått sitt, så tog jag med mig kameran ut och fotade bacardi, katten och fåren (se tidigare inlägg) och sen blev jag förbannad på mig själv. jag har en kanonhäst, som jag inte får till att funka.. vad kunde jag göra? letade upp ett rakt bett och provade att tränsa pålle med de, gick bättre än väntat och han reagerade inte alls lika skarpt som på tvådelat. hämtade en sadel och la på, första gången han hade sadel på sig. sen ledd jag honom 1 km, till en skogsväg. väl framme var jag helt slut i armarna! hästjävle till att inte kunna bete sig. han bockade, hopade och skuttade som en tok. ledde ut honom i djupsnön.. kanske 300 m in i skogen till en åker, sen va jag helt slut, så hoppade upp och red en halvtimme. (ja, ni läste rätt, jag red pålle roll!) han skötte sig fint, vi skrittade bara.. stannade, startade och tränade på att svänga. de är verkligen inte hans starka sida, att svänga, men efter en stunds tragglande funkade även de. Han gick i form, troligen för att de var jobbigt att ta sig fram i djupsnön men ändå, FRAMSTEG! han bockade ett par gånger, men de får man nog köpa med den ponnyn! red hela vägen ut till vägen (dvs hemåt, till hans ston) och han stannade snällt när jag bad honom så att jag kunde sitta av. första gången med sadel, första gången med ryttare och troligen även första gången med rakt bett, STOLT MATTE!


en bild på Befana, bara för att hon är söt!


Fårskallarna

Här kommer en kort presentation av våra får, de är av rasen Gutefår och otroligt sociala! Gossens skötebarn;)
Våran 2 åriga bagge:


sen har vi två 2åriga tackor, en vit och en svart, men fick bara en bild på den vita, så kallad "mafåret"


Lilla fåret shaun, vårt första tacklamm, är inte besläktad med vår bagge och får därför stanna. "mafåret" är hennes mamma.

och så lilla baggen, han är undan de mörka fåret och efter vår bagge.

Bus

Jag skulle vara snäll och fota bacardi innan idag så Nicole fick lite nya bilder, så Bacardi visade sig från sin bästa sida;) bildbomb!



Dhun

Vill visa er vår katt Dhun, storkatten (som egetnligen heter Saga, en katt min gubbe hade när vi flyttade ihop men som alltid har gått under namnet storkatten, trots att hon är ganska liten, en katt på sådär 2 kg) har ni ju sett tidigare men även hon kom med på en bild. Dhun är en långhårig hona på nästan ett halvår. Varför hon fick namnet Dhun är inte så svårt att förstå, lurvigare katt finns inte! syns bäst på sista bilden:)

Nu har stressiga veckan börjat:)

Igår var de ett hiskeligt farande, först va vi hon anna och filip på fika i stan, sen mormor och morfar för att lämna av en tröja, sen mamma och lämna av en tröja och sen äntligen hem. Djuren fick sin dagsliga motion av kärlek och aktivering innan vi tog filmkväll, mysigt och behövligt! sg vampyrer suger (så grymt dålig parodi!!!) och splice som var riktigt obehaglig. Nu har jag fullt upp, såhär ser min vecka ut i korthet:)

Måndag:
* Försäkra över Befana på mig
* Ta fram ett helt examensarbete som jag inte har en aning om vad de ska handla om ännu
* Träna Befana, Laban och Zeb, minst sitta på Pålle!
* Ringa CSN

Tisdag:
* Besikta Duke
* Ha ett möte med min lärare och presentera examensarbetet
* Göra allt klart inför onsdag!

Onsdag:
* Triss flyttar till sitt nya hem
* Tingeling åer till sin fodervärd
* Träna hästarna!!

Torsdag:
* Dagen spenderas med Mica

Fredag:
* (fri dag!!)
* Träna hästarna

Lördag:
* Duke flyttar
* Likör kommer hem

Söndag:
* Bacardi flyttar, en heldag läggs på tripp till skåne för att lämna av min pärla.
Kaos? ja, lite:) utöver detta ska givetvis allt annat alldagligt hinnas med!

saknar sommar<3


Mätt och färdigt:)

Igår lastade vi Befana och Laban för att bege oss till torpsgård och mäta och vaccinera. Första gången jag lastade Befana, och de gick jättebra! Och första gången Laban åkte jämte ett sto, vilket gick ännu bättre. Där har ni nog världens snällaste hingst!

Väl framme lät vi hästarna stå kvar i transporten och smet in, Marica var redan där med Kapo och hennes sto, kaka. Kapo fick vaccin och mättes till 127,? (minns inte exakt, tror de va,8?) och sen var de Labans tur, han va nästan exakt 10 cm mindre och fick ett papper på sina 118 cm:) Liten men ack så söt! Befana fick sitt vaccin och sen följde mica med oss hem en snabbis då småtjejerna skulle ha licenskurs.

Hemma fick mica se att de nu går att sitta på pålle, är så sugen på att kasta på en sadel och dra upp i skogen och se om han kan tänka sig att bli inriden. Men är rädd att han bestämmer sig för att smita och bryter vart enda ben nu när de är isgata:/ Om en vecka finns de ju iaf bara ett sto kvar hemma, så då kommer de bli lättare att arbeta honom!

Sen badade jag Devil och inväntade vapköparna, fick ett sms senar på kvällen om att han skött sig bra, riktigt skönt att höra! Vi önskar honom all lycka i hans nya hem!

Nu ska jag hoppas in i duschen, morgonsysslorna är klara och vi ska n till stan och ta en fika med anna och filip.

en bild på Zid, Zebs son, (till salu)

dagens träning

När jag väl hade masat mig ut med hundarna i de fina vädret så traskade jag ner till stallet. Pålle var väldans gosig så hämtade lite korn till honom och bestämde mig för att idag är dagen han och jag ska ta ett steg frammåt.. så när han åt sitt korn så hängde jag mig över ryggen på honom. han tyckte de var lite lustigt men brydde sig inte nämnvärt. Sen tog jag ett skutt och satte mig på honom, vi gick ett varv i boxen och myste mäst. han var trygg och lugn, de kändes väldigt bra! förväntade mig att bli nedstampad i golvet efter han sängt av mig.. så var riktigt lycklig när jag efter ca 10 min kasade av.

Nellie var här, så hon körde zeb en runda på 6 km.

Lilla Laban fick gå med som handhäst. då han inte är så gammal ännu vill jag inte belasta honom för hårt, men träning är alltid nyttigt!


de tog oss ca 1,5 h att ta oss runt 6km rundan, de var isigt på vissa ställen och de blev mycket skritt. Zeb är verkligen rädd för att ramla den stackaren! Laban bryr sig inte så mycket, han halkar runt som en tok men så länge han håller sig på benen är han nöjd.

en trött och nöjd Laban tillbaka i hagen

skryt!

Jag har bott hemifrån i ganska många år nu, men som de flesta av de som känner mig vet är jag ganska kräsen av mig när de kommer till mat. Är livrädd för att kött inte ska vara klart tillexempel. För ett tag sen tog jag tag i mitt liv och lärde mig laga flygande jacob (gick riktigt bra!) och igår blev jag galet sugen på biffar. och nu, när varken mamma eller mormor lagar mat till mig dagligen var de bara att dra fram kokboken för att se hur man egentligen gjorde.

men, till min förvåning skulle man ha havregryn i? kunde inte minnas att jag någonsin smakat havregryn i biff? så ringde mormor som sa att jag inte behövde ha de om jag inte ville. så de blev ströbrod, vatten, färs, salt, peppar och vitlök.

rullade små biffar (vägade inte göra för stora ifall de inte skulle bli klara i mitten;)


och sen stekte jag dem. vissa blev lite brända, men överlag är jag jättenöjd. var ju första gången:P undra om vi inte ska ge oss på att prova göra köttfärslimpa med?! (fast jag tycker inte om skalet... )  

På gott och ont

Idag har varit en riktigt upp och ner dag, ibland har allt känts kalas och vid andra tillfällen känns de som att livet rasar.

Vaknade ganska sent idag, tog sovmorgon! riktigt skönt faktiskt. Helt underbart väder ute, so och klarblå himmel. dock några minus. efter att ha fodrat hästarna gav jag mig på att hacka mig in i vagnshallen. när de droppat från taket har de blivigt en massiv isrand framför hela byggnaden och då dörrarna går ändan ner till marken hade jag inte mycket till val än att börja hacka bort den. en halvtimme senare hade jag fått upp en av dörrarna så mkt att jag kunde bära ut den lätta rockarden om jag bar den på sidan:) Hingstarna gick så hårt igår, så de fick stå.. men var fast besluten över att jag skulle köra.

drog upp rockarden till vägen, hämtade fana i hagen, selade och sen tog jag med mig muta i form av morötter och knatade upp till vägen. att spänna för vagnen på stallbacken kudne jag glömma.. de är rena isgatan! till min stora förvåning stog hon jättesnällt lös och knaprade morot medans jag spände för vagnen, trots att enda gången hon tidigare är satt i vagn lös slog hon över! när allt var klart tog jag tömmarna, stälde mig snett bakom och smackade.. och hon knatade glatt iväg, LYCKA! tyvär var vägarna frusa idag så hon markerade lite så vågade inte köra fullt ut.. men en runda på 8 km blev de och både hon och jag var nöjda.  

resten av dagen har rullt på bra, vid sådär hav 3 va jag inne första gången och då vaknade gubben till liv. han skulle på möte med insatsstyrkan senare på kvällen.  i morgon bir de full rulle, ska ta hem släpet, hämta hö och försöka styra upp lördagen. då kommer dels valpköparna ochhämtar världens goaste Devil och vi ska iväg och mäta Laban och Kapo KL, han och Fana ska även få vaccin.

(Fana efter träningsrundan, allt går med muta! tillomed att stå still!! Bilderna är tagna med mobilen, därav den dåliga kvalitén!!)

Mupp

igår var blogg.se riktigt mupp! de ville inte alls som jag ville. men nu verkar de vara okej igen.

Igår kom Nellie och Jennifer hit, de red ut på Laban och Zeb, tanken var at jag skulle rida fana och prova tömköra Pålle under tiden, men Emma från hästfocus kom och lämnade av ett par tidningar och mitt minnerskort till kameran. Vi pratade avelsvärderingar osv och blev stående en bra stund. när de började skymma blev jag orolig, de hade gått en och en halv timme sen tjejerna gav sig ut och de var fortfarande inte tillbaka? vi åkte bort där de svänger av in i skogen och då såg vi dem komma uppeifrån skogen. Hästarna var genomblöta så de vara bara att lägga på täcken och mata. Nöjda tjejer och trötta hästar, kan de bli bättre?

Fick även veta att jag ska till Göteborg den 24-27 feb och jobba på scandinaviumm för hästfocus! väldans trevligt tycker jag allt! Ni köper väl senaste nummert? bilder på en av mina och labans sädturer i den. 

Nu skiner solen, och jag ska bege mig ut. underbara sol!<3  

de går frammåt!

Idag har de verkligen hänt saker! Dagen började med ett samtal till veteinären och bokning av besiktning av D på tisdag, sen morgonsysslor (hundpromenader, hästutsläpp, fodringar osv) och sen var de dags för att bada Devil. Emma kom och hämtade oss och vi for till veterinären. Han fick sitt vaccin, chip och blev besiktad. allt var UA och han fick även mkt trevig och fin valp skrivet på sitt papper. han vägde 6 kg och var allmänt positiv!

sen bar de av hem till emma, vi planerade resan till karlstad (vad vi skulle ha med för mat, vad som behövde köpas osv) och sen började vi prata hundkurser och kom fram till att vår instruktör skulle sluta. jag drog iväg ett sms till Lotta, och resultatet finns ni i inlägget nedanför! Vi har alltså på enbart några timmar bestämt att de blir en kurs, och jag har redan anmälda deltagare! spännande!

väl hemma hade jag fått ett paket, de var morfars ponnytrav jacka! så de var bara att pysa till dem för att lämna den, Lennox var med. han fick lite mat och vi fick fika, stanade en stund och pratade lite med dem.

väl hemma var de dags för djuren igen, när de va klart satte jag mig här och pratade med Nicole, nu är de verkligen klart, bacardi åker den 30/1!

allt börjar verkligen falla på plats! så underbart! har inga nya bilder att visa er, så blir ännu en Lotta film. man tröttnar ju aldrig!:)

Kurs den 5 samt 6/3!

Vi får snart en praktikant på kennlen, nämnligen Lotta Nygårds (student vid forshaga hundsportsgymnasium, tränar i dagsläget sina två amstaffar varav en kommer från vår kennel i lydnad, drag, agility, IPO, spår och allmän trickträning osv). Hon är otroligt duktig och brinner verkligen för hundar och träning.

Hon kommer den 5 och 6/3 att hålla en kurs i allmänlydnad/grundlydnad och klicker. kursen håller på från klockan 10:00 till ca 13:00 och kostar 100 kr per person. Plats är inte sprikat ännu men blir runt Moheda med omnejd (beror till viss del på väder). Vi anpassar oss efter era önskemål ang kursinnehåll om de är något speciellt ni vill lära er.

Max 10 pers per dag, i dagsläget finns 15 platser lediga.
Alla raser välkomna! vid intresse, anmäl er till mig snarast! ([email protected])

Här hittar ni kort information om Lotta: http://www.lottaoleia.hundbenet.se/startsida.html en hel del av hennes arbete framförs även här, i vår blogg. 

mvh Andreas och Joanna
Kennel Vild o Vågad's
www.amstafflover.webs.com

bilder på Lotta och hennes hundar:


Lotta tränar..

.. Lotta är en preson som verkligen inspererar mig! de har ni nog förstått vid dehär laget, om en liten stund kommer de upp ännu ett inlägg som rör henne, men först.. två träningsfilmer med Vild o Vågad's Arizona i drag

här kommer ännu en film

saknad..

Jag har gått för långt, kan inte sluta gå
Hjärtat sitter utanpå, slår inte som det brukar slå
I ett ensamt rum, en sekund blir tusen år
För ljus att nå, så djupa sår
Sjunker lite lägre för varenda gång jag vänder om
Men jag vänder om, än en gång
Orden fastnar halvägs jag vet inte hur jag bär mig åt
Samma gamla visa med vet inte vad det är för låt

såhär nattetid, när huset är stilla.. gubben jobbar och djuren sover så saknar jag dig något så hemskt mkt lilla Bo.. tankarna har tid att stanna nu.. jag har inget jag måste göra.. utan bara tänker.. gossen sa att han mött mamma ute på promenad nr han åkte till byn, för en sekund tänkte jag "undra om kella var med" innan jag påminde mig själv om att de nu är omöjligt.. tårarna kommer aldrig ta slut.. underbara lilla Boo.. jag kommer aldrig vänja mig vid att du inte vängre finns kvar..

själar säger inte farväl..!



Barmark = Kärlek!

Idag var de grus på vägen, helt underbart! Vovvarna fick en mysig start på dagen med enskilda promenader på 2 km styck, efter de va de helt genomblöta.. de hade mkt och lukta på nu när de finns mark igen här och där. mkt har tydligen gömt sig under snön!

Befana har fått stå ett par dagar, så idag var de hennes tur att få komma ut och sträcka på benen! Hon trampade av sig en framsko (IGEN!) för någon dag sen så nu är hon barfota fram tills hovis kommer. Tänkte prova att rida henne på gruset iaf då de är väldigt mjukt. Hon reagerade inte alls på gruset och vi tog oss en trav och galopp runda på 8 km, första gången jag vågat rida henne fullt ut på vägen (vi har ju haft vinterväg/isgata sen hon kom känns de som) och de gick kalasbra! fick henne till arr arbeta lågt med huvudet och sträcka ut halsen och länga steget, hon brukar ta så väldigt korta steg. Vi jobbar hårt för att galoppskänkeln ska sitta till 100%, då kanske hon bara galopperar när hon blir bedd att göra de:) efter 8 km i högt tempo var hon helt slut, skummade och stod och gäspade och sträkte på sig. En riktigt nöjd dam!  

Nu ikväll har Devil fått sig ett bad och klorna klippta, me han badade i sin mat typ direkt efter så kanske blir ett bad i morgon med innan vi ger oss av till veterinären för besiktning, vaccin och chip:)

valp, träning och städning!

Dagen kickade igång runt 9, då va de mys på soffan och frukost (glass för mig och taco för gubben) och efter morgonsyssorna var klara kom Nellie och jennifer, de tog Zeb och Laban och ledde dem ca 500 m på vägen, rena isgatan så de fick inte rida där för mig. sen hoppade de upp, barbacka och gav sig ut i skogen. snön var riktigt tung idag!

Jag gick hem igen och hjälpte gubben tömma ur bäddarna i boxarna, städa stallet och hos fåren osv. efter en timme började vi fundera på om damerna hade trillat av eller ridit vilse, men efter en stundkom de gående på vägen. De va toknöjda, Nellie hade bara trillat av en gång och de hade både galopperat och travat en hel del. Hästarna var dyngsura efter att ha sprungit runt i den våta och djupa snön, så de fick mat och vila. Nellie ville rida i moron med men nu bestämde jag att de fick en dags vila, på tisdag kör vi igen!

lillvalpen som inte är så liten längre var ju 7 veckor i fredags, så vi knäppte lite nya bilder idag. nu är de mindre än en vecka tills han åker! stamtavlan har vi hämtat ut och på tisdag bär de av till veterinären för besiktning. tiden går så fort!

i morgon står träning av bacardi och befana på schemat.

Likör

Mycket är inplanerat denna månaden! Triss åker till sitt nya hem den 26/1, Tingeling flyttar till sitt foderhem den 29/1 och Likör kommer hem samma dag. Bacardi håller vi lite öppet, hon har två möjliga hem att åka till. den 22dra ska hästarna mätas och vaccineras (de som behöver de), valpen flyttar den 22dra med och besiktas den 18de. D åker med största sannolikhet den 29 han med. fullt upp? ja:)

nu är nellie och jennifer påväg hit. har lovat dem att rida ut på hingstarna, så får väl hålla de! får se om de orkar ta stona idag med:)

här är en hoppfilm på likör och sannes första tävling, gången efter gick betydligt bättre, då fick de en 6e placering med två felfria rundor! då var jag riktigt stolt! här hade sanne enbart ridit honom ett par gånger innan.  

Effektiv

pjuh... kroppen är trött. Inatt och idag har de kommit massor med nysnö.. tar de aldrig slut? gossen har plogat så gott som hela dagen.

Nellie och Jennifer kom klockan 11, de red Laban och Zeb i ca 45 min i djupsnön. trötta kilar efter de vill jag lova! sen red Nellie Bacardi en stund, kanske 30 min. Bacardi fick träna på att ha ny ryttare och Nellie fick sig en riktig lektion! De var länge sen hon red nu så jag tjatade om sists, skänkelläga, hur hon höll händerna och lutade kroppen osv. hon lär sig något nytt varje gång! Blir så glad när hon lyssnar och tar åt sig, och hon var riktigt glad när hon satt av!

Nellie kommer i morgn med, är jennifer med ska de få rida ut med hingstarna. annars blir de nog en kör runda och sen en ridrunda med befana och bacardi. vi får väl se helt enkelt! hästarna får röra på sig iaf, de som är de viktiga!

Vi drar till Karlstad!

och uppåt! Passen är bokade och den 10-13 feb drar jag tillsammans med Emma, Tony och hans far upp för att se Svenska Rallyt! Jag och Emma har pratat om de i flera år, men de har aldrig blivigt av. men nu jäklar! ska bli väldans spännande:)

Igår hade gossen köpt med sig en hel påse med gott hem till mig. Choklad, chips, glass och juice:) Är mkt piggare idag, gossens far tror att de va vinterkräksjukan.. tydligen skulle den gå över väldigt snabbt. så idag har jag bara lite ont i njurarna och kan nog vara hyfsat aktiv även om jag inte får träffa folk ännu. i så fall skulle jag lekt med finaste emma som är ledig idag!

nehe, dags att ta tag i dagen!


Zona

fick helt underbara bilder av Lotta, så nu ska även ni få njuta! Vild o Vågad's Arizona:

ett par ånga dagar har gått.

jag minns ju knappt vad jag har gjort?

Vill börja med att tacka Sanne Ernestam som gjort min fina header! bad henne igår att pyssla ihop en och sätta in, såg den idag och blev himla nöjd! tack söta sanne! (ni hittar hennes blogg här: http://chavau.blogg.se/index.html)

I tisdags bestämde jag mig för att flytta alla mina hästsaker från gossens maskinhall till min nya sadelkammare. dehär tog betydligt längre tid än vad jag trodde, och va vääldigt tungt! vem kunde trott att jag hade så mkt prylar? hittade 2 träningsselar, 3 kompletta tävlingsselar (vet att jag har en utlånad och en inne med), 2 par extra tömmar och hur mkt huvudlag och chek som helst. Janna med kollen, not!

Sen red jag Befana, bara 30 min i djupsnön. de hade blivigt skare och hon var riktigt förbannad då hon fick lyfta benen väldigt högt, för hon var tvungen att lyfta dem över snön för att sen sätta ner dem, hon kom inte igenom skaren om hon bara försökte gå frammåt. hon va såå trött efteråt.. gick och högg i snön och tyckte att jag var lite hemsk mot henne:) På kvälen fick vi skotta snö för stona skulle ha en ny bale och snön från stalltaket hade rasat utanför logdörrarna. Hjullastaren kunde inte ta sig upp och traktorn klarade inte riktigt att dra bort den hårdpackade snön som frusit. gossen slet som ett djur!

Igår åkte jag med mica ner till skåne, typ helsingborg för att häsa på hennes shettis en runda. Sprang runt och tittade på vackra varmblod, fick hjäpa till att omorganisera lite hästar och snackade skit med stallägaren, en väldigt trevlig dam vill jag lova! bev ett par timmar vid köksbordet! När vi skulle åka hem stannade vi och köpte morötter, 100 kg var till hästarna. inte fel alls! väl hemma drog jag och gossenoch handlade, sen lagade jag flygande jacob medans han skottade. han skulle jobba dag idag så han va hemma inatt.

vid sdär halv två inatt fick jag grymt ont långt ner i magen, gjorde så ont rakt igenom till njurarna att jag började gråta. kunde inte sitta, stå elr ligga. sen blev jag illamående och kräktes i ca en timme. då gick de om lite och jag fick sova. skakade i hela kroppen och är helt slut idag, bara ont i njurarna nu men fick en likadan attack idag på morgonen.. så skumt.. har precis tagit mig ur sängen och klockan är 3.. känns sådär..

Står i din port står bara still
För en minut sen var du min
en tredjedel av den jag var går hem
för en är krossad, en är din
det här är slutet på vår film - Idag saknar jag dig galet mkt Bosan..




Måndag

Inatt satte jag mig och gjorde första tentan, den tog nog bara ett par timmar. 3 A4 med bara text. skulle berätta om min senaste LIA (dvs Lärande I Arbete, då jag jobbade med projektet) blev nöjd och skickade in den!

När jag vaknade idag så blev de först ut med hundarna, ge hästarna och de andra utedjuren frulle och sen sätta sig med nästa tenta. De var en tenta i Projektledning som var uppdelad i 3 delar. den första var en projektdagbok, om vad vi gjort under projektet. den blev ca 3 A4 lång den med, men gick ganska fort. sen var de lite frågor och svar om kursen i del två, sammanlagt tog nog de första två ca 3 timmar att göra. när jag läste den tredje insåg jag att man faktiskt måste ha läst boken så gav upp, skrev 80 p, vg ligger på 85p men jag orkade verkligen inte! Läsa är inte min starka sida.

i samma veva som jag var klar kom annelie, nellie, julia och kenny. Nellie fick rida Laban, första gången barbacka (de berättade jag givetvis inte förrens efteråt!) och Julia red Zeb. de var redan mörkt så de fick rida i hingsthagen. gick kalas, tills nellie skulle trava, Laban fattade galopp.. svängde och så damp nellie i backen:) Laban kom snällt fram till mig och nellie kom gående i snön hon med. Upp igen och red nog ca 30 min till.

Julia red in under ett träd, grenarna var så nertyngda att de stoppade julia, meninte zeb, och så trillade hon med av:) lika glad fortfarande men jag fick rida zeb efter de.

efter de har de varit lungt, väldigt lugnt! gossen åkte till jobbet för ett par timmar sen och jag har bara tittat på tv och halvsovigt. Är så trött idag!

i morgon ska jag upp och ringa veterinären, ska ha tid för besiktning av Vild o Vågad's Devil. lillkillen:) Nästa lördag flyttar han!

Längtar efter sommar nu, kändes nästa som vår idag! men allt är blött och halt.. maffia sommaren 10

så trött och så nöjd

Idag ringde klockan vid 9, gossen va gullig och rastade vovvarna. vi åt lite stilla och sen gick vi ut för att beskåda vad natten haft med sig för härligheter. Våran ladugård är väl sådär 40-50 (??) m lång kanske.. och fråamför den.. läg ett ca 3 m brett och 1,5 m djupt hårdpackat snötäcke. Nu hade all snö från taket kommit! hoppla.. ställa sig där med en spade var de ju inte ens tal om. så gossen fick snällt tuffa iväg till sin bror för att hämta en hjullastare.

jag tog ut befana, snön var hård idag och riktig riktigt tung. Vi la 45 minuters arbete uppe i pålle rolls hage. Red lite volter och jobbade i samlad trav och galopp. blev så lycklig när hon började gå i form och lyfta ryggen, ÄNTLIGEN har de släppt i nacken!!!! jobbar med skänkelvikningar och ljud med för att hon ska bli mer "tålig" för mitt rid och körsätt. Mkt måste jag givetvis anpassa efter henne, de är hon som ska prestera, jag ska bara hjälpa henne dit. men vi måste nog katten mötas på halva vägen, för mkt egna saker har donnan för sig!

sen sadlade och tränasde  jag bacardi, ledde upp henne till hagen och red två varv. hon har aldrig varit där uppe och vi har inte ridit i djupsnön innan så ville bara visa henne runt, efter de kom en tjej och provred och de gick bättre än väntat! mattes stjärna de:)

efter de åkt, så kom de som ska ha tingeling och hälsade på henne. Tingeling och pålle fick sitt lucern och jag spikade upp nya saltstenshållare lite här och var. så nu finns de katten överallt!

Igår lagade jag och sara flygande jacob, inte ätit de på sådär 8 år, så grymt gott!

Nu (eller om jag gö de i morgon) måste jag verkligen sätta mig med mina tentor, har två som ska vara inne i morgon. men, de blir nog i morgon. Gossen försöker väcka volvon till liv, vi ska ner till moheda en sväng. köpa mjölk till mormor som är insnöad:) ikväll blir de taco!

Vild o Vågad's Kämpa

Denna dam heter till vardags Donna. Här kommer lite bilder på henne! visst längtar man lite efter sommar och värme?

Drag

Drag var för mig en helt främmande sport som man bara sett hundar på tv göra innan Lotta Nygårds dansade in i våra liv. Hon upptäckte snabbt att Zona var som gjord för sporten och nu tränar de flitigt! Här kommer en film där de kör med tvåspann och en med fyrspann. Jag tycker att detta är en otrolgit spännande sport som jag joppas lära mig mycket mer om i framtiden!
tvåspann, båda hundarna är american staffordshire terrier.


4-spann. Border collie, Schäfer och 2 amstaffar.

Snöbus

Idag packade jag in mig och vovvsen i bilen och åkte till Emma, där fick Vild o Vågad's Seger (Dino, blåbrindel ettårig hane), Vild o Vågad's Dakota (Vilda, blå brindel 2 årig tik) och Nyadals Eclipse (brindel hane på ett halvår) busa så mycket de orkade i snön. Här kommer lite bilder.

Träning

Pålle Roll har ju tyvär problem med vargtänder vilket gör att han ogillar att ha bett i munnen. detta ska åtgärdas men tills dess så jobbar vi med honom lös. Löslongering älskar han verkligen, vi går upp till en oanvänd hage och leker tillsammans i snön, oftast slutar de med att jag är tröttare än han dock! Idag var han extra busig och ca 3 sek efter denna bilden är tagen sprängde han staketet. Dum som han är kommer han ju när man ropar, så var bara att knata efter honom och kalla in honom. skönt de iaf!

Nattinlägg

Klockan närmar sig 3 på natten och jag är klarvaken. Igår var jag i säng vid 05 och gick upp vid 10 ungefär. Sover egentligen inte så mycket längre på morgonen än när jag lägger mig vid 22, blir bara fler timmar.

Igår (läs tisdag) så var Annelie, Nellie, Wilma och Jennifer här. Jennifer och Nellie körde Zeb och Jag, Annelie och Wilma körde Laban. Blev en runda i skritt och joggin på ca 1,5 timme. Vägarna var tunga och då vi satt ganska många i rockarderna så blev de verkligen arbete för grabbarna. Här ute har vi ju enbart backar med, så gott som inga raksträckor. Båda skötte sig kanon trots att vi mötte plogtraktor och en bil. Var nog bara sådär 6 km eller något men tungt som tusan.

Jag red befana i djupsnön, fick korta stigläderna för att snön gick upp på halva bogen på henne! Nu är de verkligen djupt. Vi tränade i snabb skritt, trav och galopp i korta intervaller. De är verkligen tungt för dem att arbeta i snön! Hon börjar bli så fin att rida, testade de skarpa bettet jag fick med till henne, men tycker hon fungerar bättre på de raka så kommer byta tillbaka i morgon.

Idag har mica varit här, vi löslongerade pålle lite, kanske bara 10 min eller sådär. han har galet mycket energi och visar verkligen att han är hingst nu när vi går förbi tjejerna. Börjer på nacken och steppar, men va faktiskt väldans snäll att leda idag. Mig bråkar han inte med längre, men han försökte sparka mica lite när han trodde att han hade chansen. han trampar på så galet bra i djupsnön, arbetar med hela kroppen och har riktigt riktigt kul. Marica tyckte han börjat få en fin nacke, vi får väl se om han någonsin blir lugn nog till att hantera normalt. har aldrig träffat en så ouppfostrad häst innan:) men, jag gillar ju honom med lite humör.

I morgon ska jag hinna med Pålle, fana och Laban. Hoppas att nellan har tid att komma ut och träna Zebben, annars får han gå på släp (vet att hennes mor var sjuk idag, får väl se hur de är i morgon). ska även hinna med att träffa Emma är tanken. Kommer med all säkerhet bli trevligt!

Just nu äter jag apelsin, har precis duschat och ska fundera på att sova några timmar. Både Vilja och Melodie löper och idag är Devil 6 veckor! tiden går så galet fort! Så i morgon ska jag nog ringa veterinären och boka tid för besiktning med!

nehe, sängen nästa, lennox ligger redan där och snarkar! God Natt på er!

Lotta Nygårds

Är de någon jag tycker är riktigt duktig på att träna hund, så är de Lotta Nygårds. Hon har en svartvit amstaff tik på 2 år vid namn Leia (Opd Hasta Maniana Lesoto) som hon gjort ett jättejobb med! De är riktigt grymt att se dem tillsammans. I somras gjorde hon sin praktik hos oss, och bestämde sig då för att ta med sig en av våra tikar (Vild o Vågad's Arizona) hem på foder. Zona har tidigare fått flytta runt en del i sitt liv och hade ganska svårt att koncentrera sig när lotta fick henne. Här är en film som visar hur hon tränar fot med Zona efter att bara känt henne ett par dygn, hemma hos oss:

Och här är en film där hon tränar Zona till att slicka på sin nos nu för någon vecka sedan:

Här dragtränar Lotta med Zona, de är en sport som verkligen passar Zona och de planerar att starta i någon dragtävling under 2011.

Detta är bara små smakprov på LITE lite av de Lotta gör med Zona. Vi är så otroligt glada för att de kommer så bra överens och för att Lotta gör ett så fantastiskt jobb med henne.
med Leia har hon tränat betydligt längre, och så är de verkligen fantastiska tillsammans med! se här tillexempel!

Lotta är verkligen en fantastisk människa som brinner för sina hundar, tycker att ni ska besöka hennes hemsida. den hittar ni här: http://www.lottaoleia.hundbenet.se/startsida.html
Lotta är 18 år, så de ska verkligen bli spännande att se hur långt hon kommer i framtiden. redan tävlar hon lydnad med sin leia och har nu även provat på ett par utställningar. Lotta är även en fantastisk fotograf, många av hennes bilder har ni fått se här i bloggen tidigare och fler kommer!

Mischka och Diesel

Vild o Vågad's Vilja och Vild o Vågad's Hades, tusen tack för de fina bilderna kattis!

Melli

orkar inte skriva något, men här är lite bilder på Vild o Vågad's Montana på besök hos lillasyster Nellie m familj

R.I.P Kelly, 2000 till 2010-12-31

älskade, underbara,fina hund..jag saknar dig så att de gör ont. Varje andetag påminner mig om dig. Du har gjort mig så lycklig, du har alltid funnits där, du var min första egna hund.. 

Vi tränade, busade, cyklade och åkte inlines tillsammans varje dag.  Du&Jag. Jag lärde mig så mycket av dig, du var alltid lycklig, i din värld fanns inga problem. Du gjorde mig så lycklig.

jag, mamma och morfar valde dig när du bara var en liten valp, några veckor senare hämtade vi hem dig, min egna valp. Morfar hade köpt skålar till dig tillsammans med mig, de står fortfarande hemma i mammas kök. samma skålar.. Du sov i min säng, följde med mig överallt. varje morgon cyklade vi ner till mormor, 4 km bort så du fick vara där över dagen när jag var i skolan. Älskade lilla hund.

Att du inte kunde flytta med mig gjorde mig ledsen, men du hade de bra hos mamma och marina. Du var alltid älskad och väl omhändertagen. När jag kom och hälsade på dig fick du alltid vara lös. De trodde att du skulle smita, men jag visste att du aldrig skulle lämna mig<3 Busiga bosan.. alltid så glad. den bästa hunden som funnits.

igår var första gången under ditt nästan 11 åriga liv jag såg dig ha ont och må dåligt. trots de ansträngde du dig så för att vara glad, vifta på svansen och pussas när vi bad dig gå. Du var så trött. På djursjukhuset var de lugnt och stilla eftersom de egentligen var stängt, inte ens när vi tvngades lyfta upp dig på undersökningsbordet sa du något, trots att du hatar när man bär dig. efter röntgen och blodprover sa de att din lever var dålig, och att du troligen hade tumörer. du var inte stark nog till att åka med oss hem.. älskade lilla Bo..

Du fick ett grisöra, massa med uppmärksamhet, kramar och gos..Du pussade på mitt ben och gnällde lite när du blev trött, sen somnade du i mitt knä.. älskade älskade lilla bosig..

Du behövde aldrig vara ensam, du behövde aldrig vara rädd.. men nu saknar jag dig så att de gör ont.. ont överallt. Jag hade gett precis vad som helst för att bara få ha en dag till med dig, då du var firsk och ville leka. Hämta dina leksaker och springer runt soffan så att jag ska jaga dig, eller kasta pinnar ute, simma eller bara mysa i sängen. Jag vill bara en sista gång få känna dig trycka ditt huvud så hårt du kan i min mage, för att veta att du var så nära du kunde vara..

Du kommer alltid vara min valp. Den finaste i världen.


 

5 veckor

tiden går så fort, bildbomb på Vild o Vågad's Devil, U: Nyadals Born To Be Wild och E: Grea Viking's Royal Court Duke

RSS 2.0